Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Sanatatea lucratorilor din campul muncii trebuie asigurata printr-o serie de examene medicale. Aceste examenele medicale se pot clasifica astfel:
- examenul medical la angajarea in munca;
- examenul de adaptare, periodic;
- examenul la reluarea activitatii;
Examenul medical la angajare:
In urma acestui examen medical se stabileste daca posibilul angajat este apt/apt conditionat/inapt permanent sau temporar in munca pentru functia si locul in care angajatorul il va desemna sa lucreze. Potrivit Codului muncii, examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
- lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
- lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
- lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical periodic:
Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu tuturor lucratorilor. Perioada la care trebuie efectuat depinde de natura activitatii.
Examenul medical la reluarea activitatii:
Acest tip de examen se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii. Orice angajat are dreptul sa consulte medicul specialist de medicina muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie conditiilor de munca si activitatii desfasurate.
Atentie! O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Daca acest aspect nu este respectat, atunci contractul individual de munca este considerat nul.
Obligativitatea avizului medical – cazuri speciale:
Potrivit Codului Muncii, certificatul medical este obligatoriu si in urmatoarele situatii:
- la reinceperea activitatii dupa o intrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de munca avand expunere la factori nocivi profesionali, si de un an, in celelalte situatii;
- in cazul detasarii sau trecerii in alt loc de munca ori in alta activitate, daca se schimba conditiile de munca;
- la inceperea misiunii, in cazul salariatilor incadrati cu contract de munca temporara;
- in cazul ucenicilor, practicantilor, elevilor si studentilor, in situatia in care urmeaza sa fie instruiti pe meserii si profesii, precum si in situatia schimbarii meseriei pe parcursul instruirii;
- periodic, in cazul celor care lucreaza in conditii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;
- periodic, in cazul celor care desfasoara activitati cu risc de transmitere a unor boli si care lucreaza in sectorul alimentar, zootehnic, la instalatiile de aprovizionare cu apa potabila, in colectivitati de copii, in unitati sanitare, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;
- periodic, in cazul celor care lucreaza in unitati fara factori de risc, prin examene medicale diferentiate in functie de varsta, sex si stare de sanatate, potrivit reglementarilor din contractele colective de munca.
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-